Kamille, rustgevend en verzorgend
Thee met een Verhaal
Jessica Van Humbeeck
Thee met een Verhaal
02/15/2024
1 min
0

Kamille: Rustgevend en verzorgend

02/15/2024
1 min
0

Het meest gekende rustgevende kruid, dat niet alleen werkt op een ontspannen gevoel, maar ook voor tal van andere dingen: Kamille.


Rustgevend

Iedereen weet dat kamille rustgevend is, met een zeer lichte, honingachtige geur en zijdezachte smaak. Maar wist je ook dat het je kan helpen bij spijsvertering en je immuunsysteem versterkt? Dus een ideaal kruid om te drinken als je je niet lekker in je vel voelt of een griepje voelt opkomen.


Verzachtend

Bovendien heeft het ook verzachtende, antibacteriële werking bij bijvoorbeeld geïrriteerde huid. Ideaal voor in een theebad dus. Kamillethee mag je eveneens aan kinderen (niet aan baby’s jonger dan 1 jaar!) en volwassenen geven die darmklachten hebben. Het heeft een gunstige invloed op de spijsvertering. Last van aften in de mond? Gebruik kamille als mondwater, het is ontstekingswerend en verzacht de pijn.


Niet alleen kamille bevat chrysine

Het kruid heeft prachtige bloemetjes. Deze bloemetjes bevatten chrysine, een flavanoïde die je rust brengt.Een optimale hoeveelheid Chrysine drinken? Voeg dan een lepeltje honing toe aan je kamillethee.


Honing bevat namelijk ook chrysine. Ideaal daarvoor is honing van de lokale imker. Voeg de honing pas toe als je thee is afgekoeld tot drinktemperatuur (+/- 40°C).


Veilig

Kamille is een relatief veilig kruid. Soms komt een allergie voor (meestal vanuit een allergie aan geleedbloemigen)


Wist je dat…

…kamille al voorkwam in de allereerste Egyptische medicinale geschriften?

…een rooibosthee, met kamille en pepermunt het ideale opkikkertje is om in de namiddag te drinken?

…kamille ook in tal van skincare cosmetica wordt gebruikt? Zelf hou ik wel van een kamille theebad om helemaal tot rust te komen. …de Latijnse naam voor kamille Matricaria recutita is …je kamillethee beter niet overgiet met kokend water? 80 à 90°C is ideaal.


Drink jij vaak kamillethee? Of hoe gebruik jij kamille in je dagelijks leven?

Reacties
Categorieën