Afternoon tea in de tuin
Thee met een Verhaal
Jessica Van Humbeeck
Thee met een Verhaal
01/01/2024
4 min
0

Tijd voor afternoontea

01/01/2024
4 min
0

Op kerstavond 2018, exact 5 jaar geleden, kwam de eerste aflevering van Thee met een Verhaal online. Niet zomaar een aflevering. Het was meteen een feestje: ik breng je graag de wondere wereld van afternoontea bij tijdens deze 101. 



Bekijk hier de volledige aflevering van Thee met een Verhaal 01: Afternoontea voor 2


First things first, voor wie me nog niet kent: 

Ik ben Jessica, theesommelier en ik zal jullie in Thee met een Verhaal op EclipsTV en op deze blog meenemen op theereis over de hele wereld. Een combinatie van leuke theerecepten, met theeverhalen en tradities. 

Want nee, thee is niet dat saaie drankje dat we enkel drinken als we ziek zijn. Thee is een zeer veelzijdige drank, de op water na meest gedronken drank ter wereld trouwens. Je kunt het niet alleen drinken, maar ook als cosmetica gebruiken, in gerechten verwerken, een heuse kaas en thee avond mee organiseren. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan met thee. Mag ik jullie meenemen op theereis? 

Nu, als we aan thee denken, denken we automatisch een beetje aan et Verenigd Koninkrijk. Want geef toe, die Engelsen leven op thee en geloven ook dat een theetje alle problemen kan oplossen of dingen kan verzachten. 

Als je al eens in het Verenigd Koninkrijk bent geweest, dan heb je misschien ook al eens genoten van een heerlijke afternoontea. Een moment thee-tijd in de namiddag, met scones, hartigheden én zoetigheden. Schrijver Henry James omschreef afternoon tea als een van de leuke momenten in het leven, en geef toe, wat is er leuker dan een fijn theemoment delen. 

Afternoontea 101

Vandaag gaan wij samen een traditionele afternoon tea opzetten, om heerlijk van te genieten samen met familie en vrienden. Haal die theeserviezen en étagères maar uit de kast, het is tijd voor thee!

Ik hoor jullie al denken, is dat geen high tea? Nee hoor, dat is een algemene misvatting. Een high tea is de avondmaaltijd van de Engelsen. Dat zeggen ze ook vandaag nog: “I’m going home for tea”, dus om te genieten van een avondmaaltijd, zonder scones en zonder zoetigheden. 

Afternoon tea dus! 

Wat hebben we nodig? Eerst en vooral: scones! Hoewel ze pas sinds het begin van vorige eeuw deel uitmaken van een echte afternoon tea, zijn ze on-misbaar bij een echte afternoon tea. Ik voorzie er altijd twee per persoon. 

Het is een vrij zwaar gebak, gemaakt met botermelk. Een goede scone maken, het is niet iedereen gegeven. Nochtans is het geen moeilijk recept, maar het deeg mag vooral niet te sterk worden gekneed. Zodat ze mooi kunnen rijzen in de oven. Ik heb er net verse voor jou gebakken, naar een recept dat ik in Ierland kreeg van een lieve dame toen ik daar woonde. Vandaag koos ik voor pure scones, omdat de rest van de afternoon tea ook met pluimen mag gaan lopen. Je kunt ze zeker ook bakken met rozijntjes of hartige scones met spek of cheddar. 

Scones worden traditioneel gegeten met clotted cream en jam. Het liefst van al met aardbeien. Clotted cream wordt bij ons vaak vertaald als slagroom, maar dat is helemaal niet het geval. Clotted cream is zwaarder, en ook vetrijker, maar ook zo-veel lekkerder dan, een ware delicatesse, dan slagroom. Het grootste verschil is dat slagroom niet verhit wordt bij het productieproces, clotted cream wel. Eerst wordt volle koemelk au-bain-marie of door stoom verhit en dan laten ze die afkoelen. Er vormt zich een korst, waardoor het geheel er wat korrelig uit ziet. Vandaar: clotted cream. 

Je kunt de scones, met de cream en de jam ook perfect alleen eten. Dan noemen ze dat in Engeland een Cream Tea. Wist je trouwens dat het niet zomaar eender is hoe je deze eet? Daar kom ik straks nog even op terug. 

Volgende stap: hartige finger sandwiches. Hier kun je heel creatief mee zijn. Het hoeven niet noodzakelijk boterhammen te zijn die je in reepjes of driehoekjes snijdt. Wel belangrijk is dat er 3 verschillende soorten zijn. Ik ga voor de klassieke weg vandaag, en kies voor 3x verschillende beleg. Coronation chicken, Eiersalade en natuurlijk komkommer met kruidenkaas

Als het kan, dan kies ik voor 3 verschillende soorten brood, zodat het verschil ook duidelijk is van de smaken. Je kunt ook een van de soorten sandwiches vervangen door quiche, een thee-tas soep, of ga zo maar verder. Je kunt ook met verschillende soorten crackers werken. Of stengels in hummus. Laat je creativiteit de vrije loop. 

Tip: maak de sandwiches echt maar last-minute, anders gaan ze uitdrogen. 

En dan de laatste stap: heerlijke zoetigheden! Ook hier kun je weer variëren met wat je zelf lekker vindt: chocomousse in een glaasje, macarons, cupcakes… zolang het maar klein en fijn is zodat je geen bestek nodig hebt om het te eten. 

Tafeltje dek je

Al het eten is klaar. Nu nog mijn tafel dekken. Beleving is alles toch? Dus, bijpassende theetasjes, theepot en een aperitiefglaasjes. In een van de volgende afleveringen maken we een theecocktail, zonder alcohol, die ik vandaag al ga serveren. Ze moet eerst getest worden, nietwaar?

Als je je vriend(inn)en en familie echt omver wil blazen, dan zoek je op het internet ook enkele leuke manieren van serviëtte vouwen op. En uiteraard een praline om in de juiste sfeer te komen. Van een afternoon tea zal je zeker en vast niet vermageren, maar hey, eens goed zondigen moet kunnen toch? 

Thee en etiquette

Als thee serveer ik vandaag een persoonlijke favoriet: een klassieke Earl Grey. Dat is een mengeling van verschillende soorten Indische zwarte thee en daarbij bergamot. Van de geur van bergamot krijgt ons humeur een boost, altijd bij de geur van citrusvruchten trouwens.

Toen ik in Londen theeles volgde, kreeg ik ook de bijbehorende etiquette mee. Het ergste wat ik ooit heb gedaan tijdens een afternoontea, was mijn napkin, mijn serviette, op mijn zeteltje leggen in plaats van op de tafel. Net omdat ik de mooie tafeldoek niet wilde vuil maken. Blijkt dat dus een grove belediging te zijn, want de stoel kun je niet reinigen, de tafeldoek wel. Ik beloof plechtig. Ik zal het nooit meer doen. 

Alles staat klaar, enkel de thee nog. Hebben jullie dit ooit meegekregen van thuis, dat je eerst je theepot moet opwarmen, alvorens de thee te zetten? Dat leerde ik in Engeland. Je thee zal dan beter smaken, en echt, sinds ik dat op die manier doe, is dat ook zo. Tijdens afternoon tea serveer ik altijd een grote theepot, dan kunnen mijn gasten, nadat ik als gastvrouw de eerste tas heb uitgeschonken, bijschenken zo veel ze zelf willen. 1 koffielepel thee per tas, zeer goed gevuld, en, zeer cliché, eentje extra voor de pot. Geen kokend water erover, want het is echte thee. Zwarte thee is 90°C (of je water laten koken en 1 minuut wachten), en dan 2 minuutjes laten infuseren. Filtertje eruit. En op het verwarmingselement. 

Reacties
Categorieën